Położenie:

Zamieszkują tereny dwóch puszcz mazowieckich: Puszczy Zielonej i Puszczy Białej, funkcjonująca również jako określenie regionu kurpiowskiego. Granica oddzielająca obie puszcze dzieli region na Kurpie Zielone i Kurpie Białe.

Gwara:
Gwara kurpiowska wykazuje wiele cech wspólnych bądź z językiem ogólnopolskim bądź z gwarami dialektu mazowieckiego (np. mazurzenie). Większość cech kurpiowskich ma swoje odpowiedniki również w innych gwarach polskich, a na odrębność składa się ich zestaw. Niżej przedstawione są cechy gwary kurpiowskiej na tle innych gwar polskich, zwłaszcza mazowieckich.
Kultura:
Nazwa Kurp wywodzi się od noszonych przez miejscową ludność butów (kurpsi) wyrabianych z lipowego łyka. Naturalna bariera w postaci lasów i bagien, wymuszająca samowystarczalność, była przyczyną powstania odrębności kulturowej. Charakterystycznymi elementami kultury materialnej są stroje,hafty, ozdoby bursztynowe, kurpiowskie chaty, zdobienia w drewnie i rzeźba, wycinanki, kwiaty z krepiny oraz ozdobne palmy na Niedzielę Palmową. Elementy folkloru, w tym gwara kurpiowska, zachowały się do XXI wieku.
Jedzenie:
Najsławiejsze dania Kurpi:
- Babka kurpiowska - Świeże drożdżowe ciasto jest pyszne NA ŚNIADANIE I PODWIECZOREK z filiżanką białej kawy lub kakao.

- Chleb z ziemniakami- Bardziej delikatny i smaczniejszy.

-Fafernuchy- Ciasteczka marchewkowo-miodowe

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz