Położenie:
Podhalanie zamieszkują obszar najbliższych okolic Tatr,sięgający terenów na północ od Nowego Targu i dorzecza górnego Dunajca. Region etnograficzny zamieszkiwany przez tę grupę zwany jest Podhalem.
Gwara:
Jak większość grup etnicznych, Podhalanie też ją mają. Gwara tak zwanych górali dosyć rózni się od języka jakiego używamy na Mazowszu. Nazwy niektórych rzeczy mają inną nazwę w tym obszarze np.:Czereśnie to Cześnie.
Kultura:
Mimo wielu zmian i nieustannego rozwoju, główne cechy góralszczyzny trwają nadal na Podhalu - mniej w technice i obyczajach (w związku z zanikiem pewnych elementów naturalnej gospodarki), więcej w kulturze. Do dziś w góralskich domach mówi się gwarą, często widzi się strój regionalny, choć zazwyczaj od święta. Na codzień kobiety, nawet leciwe, nie ubierają się po góralsku, a jeśli się taką "wyzdajaną" gaździnę spotka - albo przyjechała spoza Zakopanego, albo idzie na pogrzeb... Starsi mężczyźni dotąd noszą kapelusze, białe portki i czarne kurtki poaustriackie, choć i tu górna część stroju jest często zastępowana przez wzorzysty sweter, polar czy kurtkę ortalionową. Muzyka i taniec góralski, jak dawniej, towarzyszą obrzędom ludowym, ale jeszcze częściej można je podziwiać na występach zespołów regionalnych, które mają ogromny wpływ na podtrzymanie tradycyjnego folkloru.

Pożywienie:
Do podstawowych potraw kuchni podhalańskiej zaliczyć należy to wszystko, co ubogie góralskie gospodarstwo wyprodukowało, a nie przetworzyło w celu odsprzedania. Podstawą były gotowane ziemniaki ( grule, rzepa) oraz bryjka lub jej gęstsza postać zwana kluską. Inne produkty używane na co dzień w kuchni podhalańskiej to mąką jarcana czyli jęczmienna, owsiana lub kukurydziana. Najbadziej znanym jedzeniem z Podhala jest oczywiście Oscypek, może być podawany na zimno, ciepło lub z żurawiną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz